Älä oo muukalainen


Maasta toiseen muutetaan monista syistä. Osa muuttaa esimerkiksi perheen kanssa vanhempien työn perässä. Osa ihmisistä joutuu kuitenkin pakenemaan kotoaan sodan tai muun vakavan uhan takia. Usein tällaisesta henkilöstä käytetään sanaa ”pakolainen”. Tänä keväänä Suomeen on saapunut pakolaisia erityisesti Ukrainasta.

Pohdi itseksesi tai yhdessä jonkun toisen kanssa, miltä pakolaisesta voi tuntua, kun hän joutuu jättämään kotinsa.

Millaisia kokemuksia hänellä voi olla?

Millaisia asioita tarvitsee lapsi, joka menettää kotinsa?

Pakolainen tarvitsee ainakin ruokaa, vaatteita ja paikan, jossa asua. Monella on myös tarvetta tavallisista kodin tavaroista, kuten hammasharjasta, peitosta tai vaikkapa ruokailuvälineistä. Osalla voi olla tarve saada terveydenhuollon palveluita tai muuta henkistä tukea, joskus myös hengellistä apua.

Pakolainen tarvitsee tavara-avun lisäksi myös ystävällisyyttä ja ymmärtäväisyyttä. Hänen koko elämänsä on muuttunut, monilla äkillisestikin, ja olo voi olla turvaton.

Onneksi sinä ja minä voimme antaa ystävällisen katseen, hymyn ja tervehtiä. Rohkeimmat meistä voivat aloittaa juttelemisenkin! Jos yhteinen kieli löytyy, kannattaa ensin puhua vaikka ihan arkisista asioista ja kertoa myös omasta elämästään. Juttelemisen apuna voi käyttää myös erilaisia kuvia tai eleitä tai vaikka sanakirjaa.

"Älä oo mulle muukalainen,
Yksin on tie kivinen.
Jokainen onnen kerjäläinen
Tarvii toisen ihmisen.

Hei, älä oo muukalainen,
Älä oo vieras mulle näin.
Ota musta ystävä yhdelle kädelle,
Ja tuttu toiselle."

(Katkelma Anna Erikssonin laulusta Muukalainen)

Teksti: Maria Kauppila
Kuva: Unsplash.com