Patriarkan ekoteot

Kirkkomme patriarkka kertoo ympäristöstä ja luonnosta.

Patriarkka Bartolomeos on eläinten ystävä

Kuten tiedätte, joka sunnuntai lausumme kirkossa uskontunnustuksen. Siinä lausumme ääneen sen mihin ortodokseina uskomme. Uskontunnustuksessa tunnustamme uskomme Jumalaan, joka on kaiken näkyvän ja näkymättömän Luoja. Uskomme, että Jumala loi koko maailman, mukaan lukien ihmiset ja tämän planeetan. Tämä tarkoittaa, että luonto ja ympäristö ovat Jumalan lahjoja, jotka on meille annettu Jumalan ylistämiseksi ja koko maailman suojelemiseksi.

Seuraavassa muutamia yksinkertaisia vinkkejä miten voit tuntea yhteyttä luontoon ja oppia kunnioittamaan sitä:

  • Vietä aikaa ulkona, yritä oppia rakastamaan ja ihailemaan sen kauneutta. Te Suomessa olette siunattuja, sillä teillä on maassanne niin upeita metsiä ja järviä.
  • Yritä tehdä kodistasi ”vihreämpi” säästämällä sähköä, tuottamalla vähemmän jätettä ja kierrättämällä mahdollisimman paljon.
  • Lue ympäristöä koskevaa tietoa. Tutustu erityisesti maailman pyhyydestä kertovaan tietoon sekä tieteelliseen tietoon.
  • Puhu ympäristön puolesta. Säästä ja kerää rahaa ympäristön puolesta seurakunnassasi ja muutoinkin siellä missä elät.

Mitä patriarkka itse tekee luonnon puolesta?

Ecumenical Patriarch Bartholomew
  • Aina kun se on mahdollista, rakastan kävelyä autoilemisen sijasta. Näin yritän pitää mielessä sen, miten paljon vaikutan itse ympäristöön ja mitä voin tehdä vähentääkseni saasteita.
  • Nautin puiden istuttamisesta ja eläinten hoitamisesta Halkin luostarissa, jossa vierailen säännöllisesti viettääkseni hetken aikaa rauhassa ja rukouksessa.
  • Paastoaminen on tärkeää ympäristölle, joka meidän pitäisi jakaa kaikkien muiden kanssa, erityisesti köyhien ihmisten kanssa, joilla ei ole tarpeeksi ruokaa tai puhdasta vettä. Tätä sinunkin pitäisi yrittää tehdä suuren paaston aikana.