Helatorstai – taivaan ja maan juhla

Helatorstaina muistellaan ja juhlitaan Kristuksen astumista taivaaseen. Raamatussa kerrotaan miten Kristus ylösnousemuksensa jälkeen oli läsnä maan päällä 40 päivää. Hän ilmestyi opetuslapsilleen, opetti heitä ja tuki heitä.

Хомелка, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Jerusalemin Öljymäki. Kuva: David Lisbona, Wikimedia Commons

Kerran opetuslapset olivat kokoontuneet vuorelle lähellä Jerusalemia. Vuorta sanottiin Öljymäeksi.

Opetuslapset olivat luonnollisesti täynnä kysymyksiä: mitä nyt tapahtuisi? Mitä Kristuksen ylösnousemus tarkoittaisi? Mikä olisi heidän oma tehtävänsä?

Kristus vastasikin näihin kysymyksiin, ensin sanoillaan ja sitten teoillaan. Ensin hän sanoi, että opetuslasten ei tarvinnut tietää kaikkea mitä tulisi tapahtumaan, vaan tärkeämpää olisi, että Kristus lähettäisi Pyhän Hengen heidän keskuuteensa. Hänen avullaan ihmisistä tulisi pelkkien opetuslapsien sijaan kristittyjä, Kristuksen seuraajia ja todistajia.

Silloin Kristus peittyi näkyvistä ja hän kohosi taivaaseen. Kun opetuslapset katsoivat näkyä ihmeissään, Kristus hakemaan tulleet valkopukuiset miehet sanoivat: ”Mitä te siinä katselette taivaalle? Tämä sama Jeesus, joka nyt otetaan taivaaseen, tulee kerran takaisin.”

Näin Kristus opetti, että kristittyjen tehtävänä on seurata Kristusta. Kysymyksiä ja ihmetystä matkalla riittää, mutta luottamus, toivo ja usko pysyvät. Kristus vei taivaaseen itsensä lisäksi myös koko ihmisyyden, jolloin taivaasta tuli toinen kotimaamme.

”Täytettyäsi Jumalan meitä koskevan pelastuksen | ja yhdistettyäsi maallisen taivaallisiin | sinä, oi Kristus, meidän Jumalamme, nousit kunniassa taivaaseen. | Mutta sinä et suinkaan eronnut meistä | vaan olet aina kanssamme | ja lupaat niille, jotka sinua rakastavat: | ”Minä olen teidän kanssanne, | eikä kukaan voi olla teitä vastaan.” – Juhlan kontakki