Aadam nimeää eläimet

– Äiti, äiti. Kuka oli maailman viisain ihminen, huusi Sofia kovaan ääneen vetäessään samalla oven perässään kovaa kiinni.

Klops, kuului vain ja ikonit nurkassa heilahtivat. Äiti oli miettiväisen oloinen, mutta samassa hän muisti mitä oli oppinut joskus kirkossa. Äiti kertoi Sofialle, että ensimmäinen ihminen, Aadam oli älykkäin ihminen, sillä luomiskertomuksen mukaan Aadam ”antoi nimet kaikille karjaeläimille, kaikille linnuille ja kaikille villieläimille”.

Äiti jatkoi, että kaikki viisaus tulee Jumalalta. Myös Aadamin, ensimmäisen ihmisen kyky antaa nimet kaikille eläimille tuli Jumalalta. Äiti opetti, että luomiskertomuksesta ilmenee Jumalan antaneen Aadamille omaa valtaansa, kun ihminen kykenee nimeämään kaikki eläimet. Se on oikeastaan ilmaus Jumalan rakkaudesta ja luottamuksesta ihmistä kohtaan.

Sofia innostui ja kertoi Adamin istuneen puun juurella ja Jumalan varmasti tuoneen eläimiä Aadamin luokse. Jumala varmasti katseli mielenkiinnolla mitä Aadam tekee ja odottanut minkä nimen jokainen eläin sai itselleen. Äiti naurahti ja tuumasi varmaan eläinten nimeämisen menneen jotenkin noin. Sofia pohti, että olikohan Aadamin vaikea keksiä nimiä eläimille. Äiti ei osannut vastata, mutta epäili, että nimien keksiminen oli varmaan helppoa, koska Aadam oli saanut tehtävänsä ja viisautensa Jumalalta.

Lawrence OP. Flickr.com

Sofia pohti, että eläimet eivät ilmeisesti voineet antaa Aadamille nimeä. Hyvä huomio äiti sanoi jatkaen, että nimen antaminen synnytti yhteyden Aadamin ja eläinten välillä. Sinä sait nimesi pyhän Sofian mukaan. Näin sinulle on tullut yhteys taivaalliseen esirukoilijaasi. Aadamin ja eläinten välille syntynyt yhteys on periytynyt myös meille.

Sofia keskeytti äidin ja sanoi, että ymmärtää mitä hän tarkoittaa. Hän kertoi, että eläimet, varsinkin linnut ovat hänelle tärkeitä ja hän tykkää katsella niiden lentoa sekä kuunnella niiden laulua. Äiti hymyili. Hän kertoi Sofialle, että luomiskertomuksessa Jumala antoi ihmiselle tehtäväksi viljellä ja varjella Eedenin puutarhaa. Meidänkin tehtävämme on suojella luontoa ja siellä asuvia eläimiä.

Sofia innostui ja kysyi, voisimmeko vaikka yhdessä lähteä rakentamaan linnuille pesää. Äiti innostui ja he lähtivät yhdessä rakentamaan linnunpönttöä.

1. Kysy vanhemmiltasi kuka on sinun taivaallinen esirukoilijasi?

2. Voisitko sinä rakentaa hyönteisille tai linnuille jonkin pesän? Kysy voisivatko vanhempasi tai sisarukset auttaa sinua?

Linnunpöntöistä saa tietoa tästä oppaasta: pontot-linnut_2020.pdf (birdlife.fi)

Hyönteishotelli valmistuu näillä ohjeilla: Ryhdy hotellinpitäjäksi! Näin rakennat hyönteishotellin kotipihaan | Luonto | yle.fi

3. Mitä eläimiä tunnistat tästä ikonista? Miltä ikoni sinusta muuten näyttää? Herättääkö se jotakin ajatuksia? Voi keskustella niistä vanhempiesi kanssa tai seurakunnassa.

Teksti: Miika Immonen