Jordan-leijona ja pyhittäjä Gerasimos Jordanilainen

Pyhittäjä Gerasimos Jordanilainen eli 400-luvulla Jordanvirran lähellä. Samassa joessa tapahtui myös Jeesuksen kaste. Pyhä Gerasimos oli ihmisten ja eläinten suosiossa. Useat ihmiset tulivat pyhän Gerasimoksen luokse ja halusivat yhdessä hänen kanssaan etsiä Jumalaa. Näin Jordanvirran lähelle muodostui luostari. Tiedetään, että eräänä päivänä Gerasimos lähti tapansa mukaan kävelemään joen rantaa, kun hän näki leijonan, joka ontui paikoillaan karjuen samalla kivusta. Kertomuksen mukaan Gerasimos sääli leijonaa ja halusi auttaa sitä. Voi olla, että Gerasimosta kuitenkin hieman pelotti tilanne. Gerasimos otti leijonan tassun syliinsä ja samalla hän huomasi, että siinä oli iso piikki. Toisella kädellä Gerasimos piti kiinni leijonan tassusta ja toisella kädellään hän samalla veti piikin pois tassusta.

Jordanvirta. Kuva: https://www.flickr.com/photos/amanderson/2420223857

Voisi ajatella, että leijona olisi nyt paennut Gerasimosta tai hyökännyt hänen kimppuunsa. Leijona pysyikin paikallaan, jolloin Gerasimos pesi tassun vedellä ja sitoi haavan. Nyt Gerasimos yritti ohjata leijonan pois hänen luotaan, mutta leijona halusikin mieluummin olla hänen auttajansa lähellä. Gerasimos jatkoi kävelyä ja kulki takaisin keljalleen. Hän huomasi samalla, että leijona halusi seurata häntä. Leijona ontui Gerasimoksen perässä keljalle. Voi olla, että Gerasimos vielä puhdisti haavaa ja vaihtoi siihen puhtaan siteen. Kirkossa säilynyt tarina tästä harvinaisesta ystävyydestä kertoo, että tämän jälkeen leijona kulki aina Gerasimoksen mukana. He olivat erottamattomat ystävät.

Gerasimos antoi leijonalle tehtävän vartioida luostarin aasia sen kulkiessa luostarin ja Jordanvirran väliä kuljettaessaan selässään vettä. Kerran kuitenkin leijona ei ollut riittävän lähellä aasia, jolloin sillä seudulla kameleilla liikkuneet ilkeät miehet ottivat aasin kiinni. Leijona joutui nyt palaamaan yksin luostariin hyvin allapäin, mahdollisesti kyynel silmässään. Pyhittäjä Gerasimos luuli tietenkin, että nyt leijona oli syönyt aasin. Gerasimos oli vihainen, torui leijonaa ja antoi sille nyt aasin työn kuljettaa juomavettä joelta luostariin.

Eräällä matkallaan leijona näki kaukaa miehen ratsastavan kamelilla ja kuljettavan mukanaan aasia. Tarkan kuononsa ansiosta leijona tunnisti aasin sen tuoksusta olevan sama aasi, jota hän oli aiemmin vartioinut. Leijona lähti juoksemaan kulkijoita kohti. Mies kamelin selässä sekä kameli varmasti säikähtivät tilannetta, mutta aasi tunnisti leijonan ja pysyi rauhallisena. Leijona tarttui kiinni hampaillaan aasin ohjaksista ja kuljetti sen takaisin luostariin Gerasimoksen luo. Nyt Gerasimos ja muut munkit pyysivät anteeksi epäilyksiään. Leijona olikin viaton ja he ymmärsivät jonkun varastaneen aasin. Nyt leijona sai nimen. Siitä tuli Jordan ja se sai jäädä pysyvästi luostariin.

Palveltuaan monta vuotta Jumalaa uskollisesti, Gerasimos kuoli ja munkit hautasivat hänet. Leijona ei ollut luostarissa, kun hänen isäntänsä kuoli, ja tultuaan takaisin se vaelsi ympäri luostaria etsiessään pyhittäjää. Muut munkit yrittivät eri tavoin selvittää leijonalle, että Gerasimos oli nyt lopullisesti poissa, mutta Jordan-leijona ei ymmärtänyt sitä aluksi. Leijona oli kiihtynyt ja lohduton. Se alkoi karjua ja surussaan sille ei maistunut edes ruoka. Munkit olivat hämmentyneitä, eivätkä he onnistuneet lohduttamaan Jordan-leijonaa. Lopulta yksi munkeista, Sabbatios osasi kutsua leijonan mukaansa ja johdatti sen mukanaan pyhän Gerasimoksen haudalle. Nähdessään rakkaan isäntänsä pyhän Gerasimoksen haudan, leijona ymmärsi lopulta mitä oli tapahtunut.

Leijona laskeutui pyhittäjän haudan päälle. Se laski päänsä haudan päällä olleeseen hiekkaan, eikä suostunut enää siirtymään pois siitä. Munkit itkivät rakasta vanhustaan, mutta samalla he ymmärsivät todistavansa poikkeuksellista rakkautta eläimen ja ihmisen välillä. Leijona jäi paikoilleen haudalle ja kuoli siellä muutamaa päivää myöhemmin.

KYSYMYKSIÄ POHDITTAVAKSI

  1. Mitä ajatuksia tämä kertomus herättää?
  2. Millaiselta Jordan-leijonan ja pyhittäjä Gerasimos Jordanilaisen ystävyys näkyy ikonissa?
  3. Meidän ei kannata solmia yhtä tiivistä ystävyyttä leijonien kanssa, mutta olisiko sinun lähipiirissäsi jokin eläin, jolle voisit osoittaa rakkautta?

Teksti: Miika Immonen