Rohkeasti ortodoksi

Ortodoksisten nuorten liitto, ONL, sai alkunsa sodan keskellä vuonna 1943. Suurin osa maamme ortodokseista joutui jättämään kotinsa Karjalassa ja muuttamaan turvaan läntiseen Suomeen. Liitto perustettiin yhdistämään nuoria ortodokseja ja vahvistamaan heitä uskossaan.

Elämä uusilla seuduilla, erilaisten ihmisten kanssa, oli sotaa paenneille vaikeaa. Monet joutuivat piilottelemaan omaa ortodoksisuuttaan toisten ennakkoluulojen ja syrjinnän vuoksi. Heille oli tärkeää tavata joskus myös muita ortodokseja ja saada tukea toinen toisiltaan.

Tänä päivänä me ortodoksit elämme Suomessa yhä vähemmistönä enemmistön keskellä. Onneksi enää harva joutuu sen vuoksi kiusatuksi koulussa tai kavereiden kesken. Silti vieläkin monella meistä on kokemusta vaikkapa siitä, miltä tuntuu olla ainoa oppilas omalla uskontotunnilla.

Alkaneena vuonna 2023 ONL viettää 80-vuotisjuhlaansa. Se on kaikkien Suomen ortodoksisten lasten ja nuorten juhla. Juhlavuoden teema on ”Rohkeasti ortodoksi”. Se kannustaa meitä olemaan ylpeitä omasta ortodoksisuudestamme ja pitämään sitä esillä arjessa.

Kuten kirkkomme lapsia ja nuoria jo vuosikymmenet sitten, meitäkin kutsutaan elämään rohkeasti omana itsenämme. Erilainen ei ole vääränlainen, vaan ainutlaatuinen. Kun olemme sitä avoimesti ja peittelemättä, myös muut aivan varmasti oppivat arvostamaan meitä juuri sellaisena.

Kuva: Jooa Sotejeff-Wilson

Kaarlo Saarento

ONL:n puheenjohtaja