Palmusunnuntain viettoa eri puolilla maailmaa

2. huhtikuuta tänä vuonna vietettävä palmusunnuntai on Herran Jerusalemiin ratsastuksen muistopäivä. Väkijoukko otti Kristuksen vastaan levittelemällä hänen tielleen palmunoksia. Tästä kuninkaallisesta vastaanotosta ovat peräisin myös meidän virpovitsamme.

Eri puolilla maailmaa kristityt viettävät palmusunnuntaita, kukin oman maansa ja kulttuurinsa tapaan. Esimerkiksi Puolassa rakennetaan värikkäitä tekopalmupuita, jotka voivat olla jopa 30 metriä korkeita.

Erilaisista palmupuista järjestetään myös kilpailuja.

Kuva: Mariusz Kucharczyk/Flickr

Filippiineillä palmuja kasvaa ja palmunlehvistä veistetään koristeellisia vitsoja, joita kutsutaan nimellä palaspas.

Aivan kuten Suomessa, ihmiset vievät lehviä siunattaviksi ja tuovat sitten koteihinsa.

Bulgariassa palmusunnuntaihin kuuluu perinteisiä asuja, tanssia ja tietysti myös pajunoksia!

Lähes kaikkialla palmusunnuntaihin kuuluvat lapset ja nuoret sekä kulkueet. Ne voivat olla ristisaattoja tai niissä voidaan kuvata Kristuksen matkaa kohti pääsiäistä ja ylösnousemusta muilla tavoin. Alla olevat kuvat ovat peräisin Armeniasta ja Palestiinasta.

Kuva: Timothy Merrill/Flickr
Kuva: Joe Catron/Flickr