Juhannus eli Johannes Kastajan syntymä

Jo juhannus-sanassa kaikuu Johannes Kastajan nimi. 24.6. vietetäänkin kirkollisesti Herran edelläkävijän Johannes Kastajan syntymäjuhlaa.

Kuka Johannes Kastaja oli? Johanneksen vanhemmat Sakarias ja Elisabet olivat jo hyviä vanhoja eikä heillä ollut lapsia. Sakarias oli juutalainen pappi, ja kerran hän oli temppelissä toimittamassa suitsutusta. Silloin enkeli ilmestyi Sakariaalle ja ilmoitti, että Elisbet synnyttäisi pojan, jonka nimeksi pitää antaa Johannes. Enkeli ennusti myös, että Johanneksesta tulisi tärkeä mies, joka johdattaisi monet ihmiset Jumalan luo.

Sakariaan oli vaikea usko tätä todeksi. Niinpä enkeli sanoi, että Sakarias menettäisi epäilyksen takia puhekykynsä ja hänestä tulikin mykkä. Kaikki mitä enkeli sanoi, tapahtui. Kun pojalle valittiin nimeä, kirjoitti Sakarias kirjoitustauluun nimen Johannes. Silloin hän sai puhekykynsä takaisin.

Johanneksesta tuli hurja profeetta, joka vaati ihmisiä parantamaan tapansa ja seuraamaan Jumalaa. Hän eli autiomaassa, kunnes sai Jumalalta viestin, että hänen olisi palattava ihmisten luo kastamaan heitä syntien anteeksi antamiseksi. Jotkut juutalaiset ajattelivat jo, että Johannes olisi tuleva Messias, kaikkien ihmisten pelastaja, mutta Johannes sanoi, että hänen jälkeensä tulisi vielä väkevämpi pelastaja. Tällä Johannes tarkoitti Kristusta ja tämän takia Johannesta sanotaan Herran edelläkävijäksi.

Johannes kastoi itse Kristuksenkin, jolloin Jumala ilmoitti Kristuksen olevan Jumalan poika. Tätä juhlaa vietetään teofaniana, 6. tammikuuta.

Kuva: Sharon Mollerus / Wikimedia Commons