Tekoälyn maailmassa

Ohessa on neljä kuvaa. Kolme on luotu tekoälyllä, yksi on ihmisen kameralla ottama. Osaatko tunnistaa mikä on peräisin ihmisen kamerasta? (vastaus jutun lopussa)

Tekoäly alkaa olla pian arkipäivää. Se osaa luoda kuvia, vastata kysymyksiin ja jopa matkia ihmisten ääntä. Mitä hyötyjä tai haittoja tekoälystä voi olla?

Tekoälyn hyödyt:

  1. Tekoäly voi olla kuten hyvin ovela apuri. Se osaa vastata kysymyksiin, kertoa tarinoita ja jopa pelata pelejä meidän kanssamme.
  2. Tekoäly voi tehdä koulutehtävistä ja oppimisesta hauskempaa. Sen avulla voidaan tehdä juuri sellaisia pelejä ja tehtäviä, jotka sopivat juuri sinulle.
  3. Tekoäly ymmärtää paitsi kirjoitusta, niin myös puhetta. Tästä voi olla apua monessa eri asiassa, esimerkiksi näkövammaisten ihmisten auttamisessa

Tekoälyn haitat tai haasteet:

  1. Tekoäly perustuu meiltä ja meistä kerättyyn tietoon. Niinpä meidän täytyy olla tarkkoina mitä itsestämme jaamme internetiin ja millä tavalla. Parasta on käyttää internetiä ja tekoälyä aikuisen kanssa ja ainakin keskustella heidän kanssaan mitä on sopivaa jakaa.
  2. Tekoäly tekee myös virheitä ja voi ymmärtää väärin. Se ei osaa kaikkea, eikä osaa aina kertoa ettei se osaakaan vastata sille annettuun kysymykseen. Siksi tekoälyä ei pidä uskoa sokeasti, vaan käyttää samanlaisena apuvälineenä kuin vaikkapa laskinta, tietokonetta tai leivänpaahdinta.
  3. Tekoäly voi kuulostaa ja vaikuttaa ihmiseltä, mutta se ei ole ihminen. Se ei muodosta aitoja ystävyyssuhteita, vaikka voikin olla ystävällinen. Sen kanssa ei voi leikkiä ulkona tai se ei voi korvata oikeita ihmisiä.

Yllä oleva listaus on tekoälyn itsensä kirjoittama ja vain vähän ihmisen muokkaama. Niin kuin kaiken uuden teknologian kanssa, maalaisjärki ja toisilta ihmisiltä tekoälyn tutkiminen ovat tarpeen uusien työkalujen käytössä. Alla oleva video on tekoälyn tekemä .

Vastaus: alin kuva on ihmisen ottama, loput ovat peräisin tekoälyltä.