Jumalanäidin paasto 1.8. – 14.8.

Kirkkovuoden viimeinen paasto on Jumalanäidin paasto, joka päättyy Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlaan 15.8. Kristuksen äiti kuoli enkelien ja apostolien ympäröimänä, ja Kristus vei Marian taivaaseen.

Miksi sitten paastotaan? Paasto on niin kuin siivousta kunniavieraan tai kauan odotetun ystävän tuloa varten. Paastossa voi siivota ja kaunistaa omaa elämäänsä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Paastossa ei ole kyse vain tiettyjen ruokien välttämisestä tai sääntöjen noudattamisesta, vaan juurikin tilan tekemisestä hyville asioille. Jos oma huone on sekasotkussa, niin tarvittavia tavaroita ei löydy tai ne eivät ilahduta samalla tapaa. Niin on ajatusten ja tekojenkin kanssa.

Uuden kouluvuodenkin häämöttäessä on hyvä pysähtyä miettimään minkälaisen vuoden haluaisin viettää, millainen haluaisin olla ja voisinko ehkä luopua jostakin tarpeettomasta. Jokainen meistä on erilainen ja elämän muuttaminen tarkoittaa jokaiselle eri asioita. Useimmat niistä ovat pieniä: jospa kävelisin kouluun ilman kännykän tuijottamista ja katselisin vaikka luontoa tai vastaantulevia ihmisiä? Jospa auttaisin kotitöissä kerran päivässä enemmän? Jospa aloittaisin aamun lukemalla muutaman rivin jotakin kirjaa?

Meille ortodokseille paastoa seuraa aina juhla, tässä tapauksessa 15.8. Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhla, jolloin voi osallistua ehtoolliseen ja vaikka nauttia herkkuja kirkon jälkeen.