Pyhät ja eläimet

Kirkon monilla pyhillä on ollut syvä yhteys eläimiin. Tiesitkö ketkä ovat esimerkiksi hevosien suojeluspyhät?

1.2. Pyhä Trifon Lampsakoslainen

Pyhä Trifon oli marttyyri ja palkattajaparantaja, joka tarkoittaa pyhää ihmistä, joka paransi ihmisiä ottamatta mitään vastalahjaksi palveluksistaan. Trifonia pidetään puutarhojen ja viljelysten suojeluspyhänä ja hänet kuvataan joskus haukan kanssa. Haukka ikonissa kertoo tapahtumasta, joka sattui yli tuhat vuotta Trifonin kuoleman jälkeen. Tsaarin haukankouluttaja, myöskin nimeltään Trifon, oli hukannut metsästysretkellä haukan ja rukoili suojeluspyhäänsä, joka ilmestyi hänelle unessa ja osoitti hänelle haukan olevan viereisen puun oksalla.

8.3. Pyhä Gerasimos

400-luvulla elänyt munkki Gerasimos kilvoitteli lähellä Jordan-virtaa. Eräänä päivänä hän kuuli kumeaa ulvontaa ja löysi leijonan, jonka tassuun oli mennyt suuri piikki. Gerasimos poisti piikin ja hoivasi leijonaa. Leijonasta tuli pyhän lemmikki ja yksi jäsen kilvoittelijoiden yhteisössä. Kun Gerasimos kuoli, myös leijona etsi pyhää suruissaan, kunnes itsekin kuoli pyhän haudalle.

19.7. Pyhä Serafim Sarovilainen

1700-luvulla Venäjällä elänyt munkki Serafim Sarovilainen oli erityisen tunnettu palavasta rukouksestaan, jossa hän suorastaan loisti valoa ympärilleen. Hän rukoili jopa pahantekijöiden puolesta ja kerrotaan, että hän rakasti syvästi metsän eläimiä. Karhunkin nähtiin syövän hänen kädestään.

18.8. Pyhät Floros ja Lauros

Nämä veljekset tunnettiin paitsi pyhinä, niin myös suurina hevosten ystävinä. Heidän kuolemansa aikaan päättyi laajalle levinnyt hevosten kulkutauti. Kerrotaan, että pyhien kuoltua huomattiin hevosten kokoontuvan aina erään lammen rannelle juomaan. Tuosta lammesta löydettiin veljesten turmeltumattomat pyhäinjäänökset. Pyhien muistopäivänä joissakin paikoissa on ollut tapana, että työhevosetkin saavat vapaapäivän ja ne viedään kylpemään veteen. Florosta ja Laurosta pidetäänkin hevosten suojeluspyhinä.

2.9. Pyhä Mamas

Pyhä Mamas oli nuori poika, joka joutui uskonsa takia vaikeuksiin 200-luvulla. Pelastuttuaan keisarin joukkojen käsistä hän pakeni erämaahan, jossa hän lauloi psalmeja villieläimille. Villivuohet toivat hänelle ruokaa ja pitivät hänelle seuraa. Mamas myös jakoi vuohenjuustoa alueen köyhille ihmisille. Vaikka Mamas joutui lopulta kiinni ja tuomittiin villieläinten syötäväksi, eläimet eivät suostuneet vahingoittamaan häntä.

11.11. Pyhä Menas Egyptiläinen

Egyptin kunnioitetuimpiin pyhiin kuuluu 200-luvulla elänyt kamelinajaja. Hän kieltäytyi palvomasta muita jumalia ja hänet surmattiin. Myöhemmin Aleksandrian patriarkka Athansios sai näyn, jossa häntä kehotettiin siirtämään pyhän Menaksen jäännökset erämaahan. Kameli, joka kantoi pyhäinjäännöksiä, pysähtyi erääseen paikkaan eikä suostunut enää hievahtamaan. Tähän paikkaan pyhä haudattiin ja paikassa monet eläimet ja ihmiset parantuivat.