Suuren paaston valmistusviikot – mitä ne ovat? Sakkeuksen sunnuntai

Pääsiäiseen vievää Suurta paastoa edeltää valmistusviikot, jotka ovat jo alkaneet. Tänä vuonna ensimmäinen valmistusviikko alkoi 14.1., Sakkeuksen sunnuntaista.

Valmistusviikkojen teema tulee aina viikon sunnuntaista. Nämä sunnuntait ovat vuonna 2024 seuraavat:

  • Sakkeuksen sunnuntai (14.1.)
  • Publikaanin ja fariseuksen sunnuntai (21.1.)
  • Tuhlaajapojan sunnuntai (28.1.)
  • Tuomiosunnuntai (4.2.)
  • Sovintosunnuntai eli laskiaissunnuntai (11.2.)

Jokainen teema liittyy jotenkin paaston olemukseen. Sakkeuksen sunnuntaina kyse on evankeliumissa mainitusta verojen kerääjästä, Sakkeuksesta. Hän oli paikalla kun Kristus saapui opettamaan ihmisiä. Sakkeus oli lyhytkasvuinen eikä nähnyt mitään väkijoukon takaa. Niinpä hän kiipesi puuhun nähdäkseen kuka tämä Kristus oikein oli. Tämä päätös muutti koko hänen elämänsä ja hän seurasi Kristusta.

Sakkeuksen esimerkki kertoo siitä, että elämänmuutos voi syntyä pelkästä uteliaisuudesta ja avoimuudesta. Se voi tapahtua äkkiä jotakin uutta näkemällä ja kokemalla. Sakkeuksen esimerkki näyttää, että kaikkea ei tarvitse etukäteen tietää tai edes ymmärtää – ja että Jumalan voi nähdä joskus vaikka kiipeämällä puuhun!