Suuren paaston valmistusviikot – publikaanin ja fariseuksen sunnuntai

Vuoden 2024 Suuren paaston toinen valmistussunnuntai osuu 21. päivälle tammikuuta. Sen nimenä on publikaanin ja fariseuksen sunnuntai.

Kuva: Fr. Ted/Flickr

Päivän pohjana on Jeesuksen kertomus kahdesta erilaisesta miehestä, jotka menivät temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, aikansa lainoppinut, joka tunsi juutalaisen uskon säännöt ja käytännöt läpikotaisin. Niinpä hän menikin rukoilemaan tyytyväisenä itseensä ja oman erinomaisuutensa. Hänen rukouksena oli kiitos Jumalalle siitä, että ettei ollut niin kuin muut ihmiset, vaan pystyi noudattamaan kaikkea täydellisesti.

Toinen oli taas publikaani, tavallinen virkamies, jonka rukous nousi aivan toisenlaisesta maaperästä. Hän tunsi oman puutteellisuuteensa ja rukoili näin pelkästään, että ”Jumala, ole minulle syntiselle armollinen”.

Nykyaikana suorittaminen on yleistä. Ihminen voi suorittaa omassa arjessaan, työssään, koulussa ja jopa kirkossaan. Ahkeruudella ja suorittamisella on kuitenkin ero – jälkimmäinen on usein ahdistavaa ja samalla voi johtaa ajatukseen, että muut ihmiset ovat laiskoja, tyhmiä tai välinpitämättömiä.

Kristuksen opetus on kuitenkin publikaanin rukous. Siinä pyydetään Jumalaa olemaan armollinen. Samaa armollisuutta täytyy osoittaa toisille, mutta myös itselle. Täydellisyyden tarpeesta vapautuminen on yksi Jumalan lahjoista.