Pyhä Makrina vanhempi, pyhien isoäiti

Toukokuun 30. päivänä kirkko muistelee varhaista naispyhää, Makrina vanhempaa. Makrina syntyi joskus ennen vuotta 270 Vähä-Aasiassa. Makrina sai kuulla pyhän Gregorios Ihmeidentekijän opetusta ja hän alkoi elää kristillistä elämää. Hän meni naimisiin, ja pariskunta joutui pakenemaan vuorille 300-luvun alussa kristittyjen vainoja. Kerrotaan, että he elivät vuoristossa Jumalan avulla pelkkien luonnonantimien varassa.

Tunnetun Makrinasta tekee hänen kymmenen lastenlastaan, joista neljä on luettu pyhien joukkoon. Makrina olikin esimerkki uskosta, jossa perhe-elämä, kilvoittelu ja opetus yhdistyivät. Yksi Makrinan lapsenlapsista, eräs suurimmista kirkkoisistä, pyhä Basileios Suuri kirjoittaa kirjeissään isoäidiltään perimästä uskosta, jota hän on aina kantanut mukanaan:

”Opetukseni Jumalasta olen saanut lapsena siunatulta äidiltäni sekä isoäidiltäni Makrinalta ja sitä uskoa olen pyrkinyt kasvattamaan. En ole vaihtanut uskoani mielipiteiden mukaan, vaan pitänyt vanhemmiltani saamani periaatteet. Aivan kuten siemen, joka on aluksi aivan mitättömän kokoinen, kasvaa samalla säilyttäen oman olemuksensa, samoin luulen uskoni kasvaneen hiljalleen.” (Basileioksen kirje 223)

Alemmassa ikonissa pyhä Makrina nuorempi ja hänen veljensä.