Suuren paaston valmistusviikot – tuhlaajapojan sunnuntai

Tuhlaajapojan sunnuntai on vuonna 2024 28.1. Kertomus tuhlaajapojasta on yksi Raamatun tunnetuimmista ja tuhlaajapoika on edelleen ilmaisu ihmiselle, joka kuluttaa saamansa huolettomasti tai ei lainkaan järkevästi.

Jeesuksen kertomuksessa tuhlaajapojasta esiintyy isä ja kaksi poikaa. Vanhempi poika on tunnollinen ja elää isänsä tukena, kun taas nuorempi poika saa oman perintöosansa jo varhain ja tuhlaa sen nopeasti. Niinpä tämä tuhlaajapoika joutuu palaamaan isänsä luo pennittömänä ja häntä kadutti kovasti. Hän arveli, että isä ei enää ottaisi häntä lainkaan vastaan.

Mutta isä tuleekin poikaa jo pihalla vastaan, syleilee tätä ja järjestää hänen kunniakseen juhlat. Tätä vanhemman veljen on vaikea käsittää ja hän suuttuu kokiessaan tullen epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi – sillä hän on pysynyt isän rinnalla kaiken aikaa eikä hänen kunniakseen oltu järjestetty juhlia tai muutakaan erikoista.

Vanhemman veljen reaktio on ymmärrettävä. Isän esimerkki on kuitenkin Jumalan esimerkki anteeksiannosta, joka ei ole keneltäkään muulta pois. Tavallaan tarina on myös tarina hyvästä, joka ei tarvitse pahaa tai puutetta jollekin toiselle. Rakkaus, hyvyys ja anteeksianto eivät ole rahan kaltaisia asioita, joista käydään vaihtokauppaa tai jossa joku häviää.

Kristuksen tarinassa esimerkillisiä ovat kaikki kolme hahmoa: on uskollinen isoveli, anteeksiantava isä sekä katuva tuhlaajapoika.

Kuva: Fr. Ted/Flickr