Monia pyöreitä vuosia tänä vuonna kirkossa (ja vähän muuallakin)!

Joskus kuulee ihmisten sanovan: ”jokainen voi uskoa niin kuin tahtoo”. Tämä lause tarkoittaa muun muassa sitä, että esimerkiksi Suomessa on uskonnonvapaus, josta on säädetty lailla. Näin ei ole kaikissa maailman maissa. Suomalainen uskonnonvapauslaki täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Tiesitkö, että Suomen ortodoksinen kirkko täyttää tänä vuonna myös 100 vuotta? Ennen vuotta 1923 Suomi kuului Moskovan patriarkaattiin. Tasan sata vuotta kirkko siirtyi ekumeenisen patriarkaatin alaiseksi eli nykyiseksi autonomiseksi Suomen ortodoksiseksi kirkoksi.

Autonomia tarkoittaa itsehallintoa, ja Suomen ortodoksinen kirkko saa päättää omat sisäiset asiansa itse. Joissakin asioissa, kuten piispojen valinnoissa pitää myös olla yhteydessä Konstantinopoliin, eli nykyiseen Istanbuliin, jossa kirkkomme pää sijaitsee.

Patriarkka Bartolomeos.
Kuva: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Sata vuotta sitten kirkollemme annettiin niin sanottu tomos-asiakirja, joka on ikään kuin lupakirja tuolloin uudelle kirkolliselle järjestykselle.

Syyskuun puolenvälin tienoilla Suomeen saapuu ekumeeninen patriarkka Bartolomeos, joka on käynyt Suomessa useasti aiemminkin. Nyt juhlavuotena ohjelmaa järjestäänkin runsaasti myös patriarkan vierailun ohella.

Myös Ortodoksisten Nuorten liitto täyttää 80 vuotta! Juhlavuoden teemana on ”Rohkeasti ortodoksi”, joka tarkoittaa sitä, että ortodoksisuus on tavallista, yleistä ja myös jokaisen ortodoksin kohdalla hieman erilaista.

Tuohustuli-lehtikin täyttää jo 70 vuotta. Myös Tuohustuli on tänä vuonna rohkeasti ortodoksi, ja kutsuu kaikkia lähettämään piirustuksia ja vaikka videoita tästä aiheesta lehdessä julkaistavaksi. Muutamia piirustuksia löydätkin jo pian ilmestyvästä seuraavasta Tuohustulesta (Aamun Koiton liitteenä).

6-vuotiaan Ruusun piirustus Huittisista.

Lähetä piirustus/video/kuva osoitteeseen tuohustuli@gmail.com

Monia vuosia kaikille synttärisankareille ja myös uskonnonvapauslaille!