Jumalansynnyttäjän Konevitsalaisen ikoni

Uuden-Valamon luostarissa Heinävedellä on ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni, joka on saanut nimensä Laatokalla olevan Konevitsan luostarista. Ikoni tuli Suomeen 1940 ja siirtyi Valamon luostariin 1956. Tämä ikoni on peräisin 1400- tai 1500-luvulta. Ikonin muistopäivää vietetään 10.7.

Ikoni: tuntematon ikonimaalari (1400-luvun loppu tai 1500-luvun alku), Ikonostaasi: suunnittelija ikonitaiteilija Dimitri Mironenko, 2007. Kuvaseinä on veistetty Shigrin Pyhän Kolminaisuuden ortodoksisen veljestön puutyöverstaalla Venäjän Kurskin alueella. Valokuva: User:Paju – oma valokuva, CC BY 2.0, https://fi.wikipedia.org/w/index.php?curid=1136869

Konevitsan luostarin perusti 1400-luvulla pyhä Arseni Konevitsalainen, joka oli lähtenyt Kreikasta, Athos-vuorelta. Hän sai mukaansa Jumalansynnyttäjän ikonin, joka ohjasi hänet Konevitsan saarelle ja auttoi häntä ihmeellisesti monissa vaikeuksissa. Konevitsan luostari on yhä edelleen olemassa ja samoin Jumalansynnyttäjän ikoni edelleen auttaa rukoilijoita heidän pyynnöissään.