YK:n maailman väestöpäivä 11.7.

Tiesitkö, että maailman väkiluku on kolminkertaistunut vuodesta 1950 tähän päivään? Tänä vuonna maailman väkiluku nousee yli 8 miljardin. Vaikka naiset synnyttävät keskimäärin paljon vähemmän lapsia nykyään, niin samalla elinaika on pidentynyt ja näin maailman väkiluku kasvaa.

Suurin ongelma on, että mahdollisuudet ja elämän edellytykset eivät jakaudu tasaisesti. Kyse ei ole suinkaan vain tavaroista tai yksittäisistä asioista. Tiedetään, että tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus koulutuksen kanssa lisäävät kaikkien hyvinvointia. Köyhissä maissa syntyvyys on paljon suurempaa kuin muualla.

Meillä Suomessa asiat ovat verrattain hyvin, mutta myös me voimme vaikuttaa koko maailman asioihin, jotka taas vaikuttavat myös Suomeen. Esimerkiksi Filantropia tekee kirkon avustustyötä köyhissä maissa. Oma elämämme ei kirkonkaan opetuksen mukaan ole erillistä tai kaukaista suhteessa toisiin ihmisiin, vaan valinnoillamme, mielipiteillämme, koulutuksellamme, käytöksellämme, tunteillamme ja teoillamme on väliä koko maailmalle.

Monenlaista tilastoja ja interaktiivinen väestökartta maailmasta löytyvät sivulta: https://www.unfpa.org/data/world-population-dashboard (englanniksi).

Kuva: Filantropia