Profeetta Elia ja korpit

Elian nimi on hepreaa ja tarkoittaa ”Herra on Jumala”.

Raamattu kertoo, että noin 900 vuotta ennen Jeesuksen syntymää eli pyhä profeetta Elia. Hän asui Israelissa Gileadin Tisbessä.

Suomessa Eliasta käytetään myös nimeä Ilja. Hän rakasti Jumalaa ja varoitti muita luopumasta Jumalasta. Jumala pyysi Eliaa varoittamaan kuningas Ahabia epäjumalien palvomisesta. Todistaakseen Jumalan suuruuden ja olemassaolon, Elia sanoi: ”Näinä vuosina ei tule kastetta eikä sadetta muutoin kuin minun sanani voimasta.”

Näiden sanojen takia Eliasta ei tykätty ja häntä kiusattiin. Jumala puhui uudelleen Elialle. Nyt Jumala sanoi: ”Lähde täältä, kulje itään päin ja piiloudu Keritin puron uomaan, joka on Jordanin tuolla puolen. Siellä voit juoda purosta, ja minä olen käskenyt korppien tuoda sinulle ruokaa.”

Elia varmasti ihmetteli Jumalan puhetta, sillä hän tiesi, että se paikka oli autiomaata, eikä siellä asunut kukaan. Elia kuitenkin luotti Jumalaan ja Jumalan lupaukseen. Jumala pitää hänestä huolta. Elia oli kiitollinen, että Jumala varoitti häntä kiusaajista ja meni Keritin purolle. Pian Elia saikin huomata, että tapahtui ihme. Tummat korpit alkoivat päivittäin tuoda hänelle ruokaa. Raamattu kertoo, että ”korpit toivat hänelle aamuin illoin leipää ja lihaa, ja purosta Elia sai juoda vettä”. Raamattu ei kerro miten pitkään Elia asui puron lähellä.

Tämä vanhan testamentin kertomus ilmaisee jo Jeesuksesta. Myös Hän ”eli asumattomalla seudulla villieläinten parissa. Enkelit pitivät Jeesuksesta huolta.” Elialle ruokaa toivat korpit, mutta Jeesuksesta huolehtivat enkelit, jotka ovat Jumalan sanansaattajia. Raamatussa luvataan, että ”Jumala antaa enkeleilleen käskyn varjella, eli suojella myös meitä ihmisiä”, kuten Jeesusta ja Eliaa autiomaassa.

Jumala piti Eliasta hyvää huolta. Raamattu kertoo myöhemmin, että Elia joutui vielä uudelleen menemään pois kiusaajiensa luota takaisin autiomaahan. Elia oli nukkumassa pensaan alla, kun hänet herätti enkeli, joka kehotti Eliaa syömään. Elia huomasikin hänen vieressään ”kivillä paistetun leivän ja vesiruukun”.

Profeetta Elia eli hyvin vanhaksi ja Jumala piti hänestä huolta. Elian nimi on hepreaa ja tarkoittaa ”Herra on Jumala”. Ortodoksinen kirkko muistelee pyhä profeetta Eliaa 20.7. Pohjois-Karjalassa, Ilomantsissa, on silloin isot juhlat, joiden nimi on Iljan praasniekka.

Voisiko se olla teidän perheenne yksi kesälomamatka?

Pohdittavaksi:

  1. Mieti mitä profeetta Elia ajatteli, kun korpit toivat hänelle ruokaa?
  2. Miksi Jumala piti Eliasta huolta?
  3. Vaihtoikohan Elia ajatuksia tai kuulumisia korppien kanssa? Miten se mahtoi tapahtua?

Miika Immonen