Suurmarttyyri Katariina Aleksandrialainen

Kristinuskon ensimmäisinä vuosisatoina Aleksandria Afrikan pohjoisrannikolla oli kristittyjen yksi suurimmista keskuksista. Erääseen aleksandrialaiseen rikkaaseen perheeseen syntyi tyttö nimeltä Katariina, joka oli poikkeuksellisen älykäs ja sai aikansa parhaan koulutuksen.

300-luvulla Rooman valtakunnassa kristittyjä vainottiin aika ajoin heidän uskonsa tähden. Katariina oli aiemmin tavannut hurskaan erakon, joka oli kastanut hänet ja opettanut häntä kristinuskosta. Keisarin vainojen aikana Katariina nousi vastustamaan keisaria, suostuen kyllä osoittamaan hänelle kuuliaisuutta kaikissa muissa paitsi uskon asioissa.

Keisari päättikin turvautua oppineisiin ja keräsi 50 viisasta väittelemään nuoren Katariinan kanssa. Väittely päättyi siihen, että 50 oppinutta miestä pyysivätkin kastetta tullakseen kristityiksi.

Lopulta Katariina kuoli keisarin vainoissa. Perimätiedon mukaan hänen pyhäinjäännöksensä kuljetti kaksi enkeliä Siinain vuoren huipulle. Tuolla paikalla on yhä eräs vanhimmista ortodoksisista luostareista ja siellä ovat myös pyhän Katariinan pyhäinjäännökset.

Katariina pidetään muun muassa naisopiskelijoiden suojelijana ja hänen muistopäivänsä on 25.11.