”Nuorille oleellista on jatkumo ja porukka”

22- vuotias turkulainen Vera opiskelee biotekniikkaa ja harrastaa kuorolaulua sekä lukemista. Biotekniikka on tieteenala, joka tutkii soluja ja niiden käyttöä tekniikan sovellutuksissa. Vaan mistä into tällaiselle alalle on syttynyt?

– Lääketiede on aina kiinnostanut minua, siis se, miten pystytään hoitamaan ihmisiä ja auttamaan heitä. Lukiossa esiteltiin biotekniikkaa alana ja siitä se sitten lähti.

Mutta erityisen tutuksi Vera on tullut Turun ortodoksisen seurakunnan kirkossa ja tapahtumissa. Turun nuoret ortodoksit (TNO) on esimerkki porukasta, joka on syntynyt nuorten omasta aloitteesta. TNO aloitti vuonna 2019 pienellä porukalla, joka koostui tutuista uskonnontunneilta tai lapsikuorosta.

Turun nuoria ortodokseja, Vera oikealla.

– Tärkeintä oli alkuun se, että saatiin seurakunnan avain ja lupa olla seurakunnan tiloissa. Niinpä tehtiin heti Instagramiin mainos ja myös Kupoli-lehteen. Ihan myös soiteltiin tutuille ihmisille, että lähtekää mukaan.

Nyt porukassa on aktiivisia nuoria Veran arvion mukaan noin kolmekymmentä, ja tapahtumat vetävät säännöllisesti parikymmentä nuorta paikalle. Tunne jatkumosta ortodoksikavereiden kanssa on voimakas vetonaula.

– Itselläni ei ollut kriparin jälkeen oikeastaan mitään jatkoa tai yhteyttä kripakavereihin. TNO loi yhteyden uudelleen. Nykyään pyritäänkin tapaamaan uusia nuoria heti kriparin jälkeen, jotta ei tulisi pitkää katkosta.

Yleisesti Vera ajattelee, että patriarkka Bartolomeoksen vierailu toi paljon nuorisoa esille, mutta puhetta nuorista ja lapsista ei ehkä kuitenkaan ole liikaa. Turussa nuoret eivät myöskään tapaa pelkästään omalla porukalla, vaan ovat näkyvästi läsnä seurakunnan muussa toiminnassa kuten vaikkapa vapaaehtoistyössä ja yhteisissä teehetkissä.

Pääsiäistä Vera viettää perinteisesti kirkossa. Pääsiäisjuhla on hänelle myös vapaaehtoistyöntekijöiden kohokohta. Vaan mistä Vera paastoaa?

– Ainakin somesta ja ylipäätään ruudusta. Se rauhoittaa ja pystyy keskittymään siihen mikä on tärkeää. Kavereiden kanssa vietetään aikaa ilman puhelinta.

Veran TOP 3 – kirjat:

Veran TOP 3 – toiveet:

  1. Ennen kuin kahvi jäähtyy – Toshikazu Kawaguchi.
  2. Hobitti.
  3. Muumit – taikatalvi.
  • Toivoisin, että itsellä opinnot edistyisivät.
  • Kiva kesä. Pääsee lomailemaan rennosti.
  • Ystävien kanssa ajan viettäminen.